Нові статті

Фуксію, одне з найпопулярніших сьогодні кімнатних рослин, дуже легко розмножити живцями. Взяті зі здорового, добре розвиненого маточного рослини, вони вкорінюються майже в 100% випадків у воді, в піску, у сумішах з верхового торфу (моху сфагнуму) і піску, вермикуліту і верхового торфу і т. Д.

Фуксію вирощують насінням вкрай рідко. Цей спосіб куди більш клопіткий. І це при його інших мінуси:

  1. вирощені з насіння, фуксії зацвітають набагато пізніше, ніж вирощені з живців;
  2. особливості сортів, властиві батьківським рослинам, можуть не зберегтися.

Разом з тим вирощування фуксії насінням – надзвичайно цікаве і захоплююче заняття, особливо для тих, хто любить сюрпризи у вигляді несподіваних результатів.

Займаючись цим, ви отримуєте можливість долучитися до численної армії селекціонерів-ентузіастів. До речі, в даний час отримано більше 10000 (за деякими даними – до 70 000) сортів фуксії і безліч гібридів. Схрещуючи фуксії різних сортів, ви отримуєте шанс вивести абсолютно новий гібрид.

Переопиляются фуксію

Насіння фуксій можна придбати в магазинах, але можна їх отримати і самим. Для того, щоб зав’язалися насіння, необхідно «попрацювати бджілкою». Якщо у вас тільки одна рослина, пилок потрібно перенести за допомогою тонкого пензлика або сірники з намотаною на неї ваткою з тичинок однієї квітки на маточка іншого.

З насіння, отриманих в результаті такого запилення, сортові якості батьківської рослини, як правило, зберігаються.

Якщо ви хочете отримати новий сорт, потрібно провести перехресне запилення фуксії. Для цього необхідно мати як мінімум дві рослини з квітками різного забарвлення. Запилення в цьому випадку проводять так.

Пінцетом розкривають набряклий, ще не розкрився бутон і обережно виривають всі 8 тичинок. Після видалення тичинок на квітку надягають зроблений з цигаркового паперу (марлі або целофану) мішечок. Роблять це для того, щоб не занести пилок з квітки цього ж рослини.

Коли квітка розпуститься, тичинками, зірваними з іншого примірника фуксії, стосуються маточки квітки, з якого видалили тичинки. Подібну операцію проводять з іншими квітками. Неопиленние бутони і квітки можна обірвати, тоді плоди та насіння вийдуть більш великими.

Після вдало проведеного запліднення утворюється зелена зав’язь, яка розростається спочатку в невелику круглу червону ягідку. Поступово вона збільшується в розмірах, стаючи ліловою. До моменту дозрівання ягода виростає діаметром до 1,5 см. Її колір стає чорно-фіолетовим.

Повністю дозрілі плоди знімають і подвяливают в теплому сухому місці. Потім витягують насіння і промивають в рожевому розчині марганцівки (інакше вони можуть покритися пліснявою); зберігають до весни в пакетиках в овочевому відділенні холодильника.

Висіваємо насіння фуксії

Насіння сіють у березні-квітні. Краще – в не дуже живильну грунтосуміш. Однак при цьому вона повинна бути добре проникною для води, повітря, на її поверхні не повинна утворюватися «кірка».

Оскільки насіння фуксії дрібні, їх краще змішати з піском і акуратно розсипати по поверхні субстрату. Зверху прикрити тонким шаром землі. Поливати краще через піддон. Плошку з насінням накривають склом або поліетиленовим пакетом і ставлять на яскраве розсіяне світло.

Оптимальна температура для проростання насіння фуксії – + 15-18 град. Сходи з’являються через 3-4 тижні. Після цього тепличку починають прове-чати (1 раз на день).

Після появи перших справжніх листочків сіянці пікірують. Почвосмесь готують більш поживну, що складається іздерновой, листової землі, перегною і піску (1: 1: 1: 1). У разі відсутності одного з компонентів його можна замінити іншим. Наприклад, замість листової землі використовувати торф.

Коли сіянці виростають до 8-10 см, верхівки прищипують. Щоб фуксія росла у вигляді компактного кущика, прищипують регулярно і бічні пагони.

Перевалюють у великі горщики у міру обплітання корінням земляного кома. Влітку корисна підгодівля 1 раз на тиждень рідким комплексним мінеральним добривом. У серпні полив поступово скорочують.

Мало хто знає, що плоди фуксії їстівні: вони мають солодкуватий, делікатний смак. Їх можна використовувати для приготування десерту. В Америці, де ростуть зарості диких фуксій, з плодів варять варення, роблять вино, маринують, як каперси.

Зберігаємо фуксії взимку

Якщо сіянців вийшло занадто багато, залишити зимувати можна тільки самі крепенькие, влаштувавши їм за допомогою досветкі 12-годинний світловий день.

Якщо такої можливості немає, а місця на підвіконні достатньо, краще залишити якомога більше молодих рослин. Взимку в умовах нестачі світла і сухого повітря не всі сіянці розвиватимуться нормально, частина з них взагалі може загинути.

Взимку сіянці фуксії містять в прохолодних умовах, а поливають лише коли верхній шар землі просохне. Навесні з встановленням теплої погоди фуксії можна виставити на балкон або лоджію.

Джерело: Журнал "Квітка"

Вам сподобалася стаття?

Залиште свій коментар нижче!

Ми будемо раді.

А також підписуйтесь на нашу поштову розсилку

Також читайте here.

З чим читають

Розшарься!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 − two =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.