Як виростити авокадо з кісточки

Є думка, що через століття і покоління в кожному з нас звучить, якщо прислухатися, голос крові і поклик предків. Кому-то ніяк не сидиться на одному місці, його нестримно тягне в далекі країни або просто тягне часто змінювати місце проживання – кочувати. Можливо, в когось прихований мисливець або воїн, а хтось не може подолати в собі пристрасть до землеробства: вид кісточки або насіння провокує бажання посадити і виростити …

Зміст:

Екзотика на дому

Часто на підвіконнях сучасних квартир можна побачити не кімнатні рослини, вирощені з кісточок екзотичних культур, а фінікові пальми стали звичними в будинках і офісах. Можна виростити і авокадо з кісточки тільки що спожитого в їжу плода, за умови, що плід був досить зрілим, але не переспілі. Можна тут же увіткнути кісточку тупим кінцем в землю і поспостерігати, що з цього вийде. Але не факт, що вона проросте, адже оболонка біля кісточки авокадо дуже щільна, і не завадило б допомогти паростки проклюнуться.

Щоб проростити кісточку можна використовувати традиційний спосіб, використовуваний для вигонки зеленої цибулі в міжсезоння, а можна спорудити складну конструкцію із зубочисток або загорнути кісточку у вологу вату, регулярно зволожуючи «колиску».

Найпростіше зробити замовлення в спеціалізованому магазині, де продаються паростки тропічних рослин. Але куди цікавіше виростити екзотику своїми зусиллями.

Вирощуємо авокадо будинку

Суха, зморщена кісточка не годиться для пророщування, а час краще вибрати найбільш сприятливий – ранню весну, забезпечивши юні паростки достатнім розсіяним сонячним або штучним освітленням.

Правильна підготовка кісточки до посадки збільшує ймовірність сходів, яким потрібно забезпечити оптимальний режим тепла і вологості, захистити від протягів і якомога менше турбувати рослини.

Але навіть за найоптимальніших умов деревце «в неволі” не зацвіте і не порадує плодами. Тільки в природному середовищі рослина повною мірою проявляє себе. Авокадо, або алігаторова груша, є вічнозеленим деревом сімейства лаврових, зростаючим в Америці, Африці та Індії. Дерево досягає у висоту 18 м, а плоди бувають вагою до 1кг. На жаль, вирощене на підвіконні авокадо плодоносити не буде, але зате порадує свого господаря екзотичним видом, не вимагаючи складного догляду.

Маленькі хитрощі

Щоб виростити авокадо з кісточки, плід потрібно взяти стиглий. Кісточку промити і просушити, а потім посадити у вологий субстрат так, щоб тупа її частина була на третину заглублена, а гостра відкрита.

Температура в приміщенні не повинна бути нижче +20 градусів. Деякі квітникарі вважають за краще вкорінювати кісточку у воді. Для цього в нижню, тупу третину перпендикулярно поверхні встромляємо зубочистки, і ставимо кісточку з отриманими опорами на склянку з водою так, щоб тупа частина опинилася у воді. Оскільки вода має властивість випаровуватися, слід її регулярно підливати, підтримуючи один і той же рівень.

Умови утримання

Приблизно через місяць оболонка кісточки розколеться, з’являться корені, а потім і паросток. Кісточку пересаджують в суміш садової землі, перегною і піску (1: 1: 1), коли довжина коренів буде 3-4 см.

Не знімайте кісточку! Вона придбає ніжно-рожевий колір і прикрасить рослина.

Хоч вирощений авокадо з кісточки, але є тропічною рослиною, тому любить яскраве розсіяне світло, тепло і підвищену вологість повітря. Грунт завжди повинна бути рихлою і вологою, в піддоні повинна бути вода, а рослину слід частіше обприскувати, інакше воно може скинути листя.

Росте авокадо швидко і в домашніх умовах досягає 2 і більше метрів. Щоб надати деревцю декоративний вигляд, потрібно прищипувати верхівку, формуючи більш пишну і гіллясту крону. Не варто засмучуватися, якщо авокадо вирішить позбутися від листя на період зимового відпочинку. Потрібно організувати рослині повноцінний спокій, зменшивши кількість поливу, але не допускати пересихання грунту.

Ще один варіант вирощування авокадо

Попереднє пророщування кісточки ефективно, проте має свої недоліки: ніжні й тендітні корінці неминуче травмуються в процесі висаджування у грунт і довго хворіють.

Можна скористатися більш щадним способом: на 30 хвилин занурюємо здорові, неушкоджені кісточки в гарячу воду, після акуратно зрізаємо верхівку гострого кінця, місце зрізу обробляємо. У ємність з вологим піском поміщаємо кісточку зрізом вгору, залишаючи його на поверхні.

При достатньому зволоженні кісточка відростить корінці, вижене паросток, який буде активно розвиватися за умови високої вологості повітря. Слід зазначити, що вирощене з кісточки авокадо не гарантована успадковує материнські ознаки, хоча це і не актуально в нашому випадку, коли рослина має виключно декоративне призначення.

Для промислового вирощування застосовується метод розмноження кореневими відводками і щепленнями, при цьому прищепа отримують саме з пророщеної кісточки. Через пару років є шанс поласувати першими плодами, а нам залишається задовольнятися лише яскравою зеленню на підвіконні. Перейти на сайт: Джерело

Розшарься!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Share →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two + six =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.